Ültetési tájékoztató gyökeres szőlőoltványhoz

 

Az őszön megvásárolt szőlőoltványokat a kiültetésig fagymentes, szélmentes, árnyékos helyen (például pincében) tároljuk lehetőleg vizes homokban, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor ideiglenesen jó a nylon zacskó is, melyben az oltvány gyökerét nedvesen tartjuk. Kiültetés előtt célszerű 1-2 napra vízbe áztatni.

Az oltványokat az oltásforradás alatt 2-3 cm-re ültetjük be. Ültetési mód lehet ásóval, akkor a gyökeréből annyit vágunk le (kb.4-5 cm-re), hogy amikor az ültető gödörben (kb.40x40x60 cm) legyező alakban szétterítjük, akkor a gyökerek ne álljanak visszafelé. Ha hidrofúróval telepítünk, akkor a gyökér hosszát kb. 2 cm-re vágjuk vissza. Mindkettő ültetési módszernél fontos, hogy légmentesen legyenek az oltványok elültetve. Az ültető gödör aljára tehetünk trágyát, mely közvetlenül ne érintkezzen az oltvány gyökerével. Bő vízzel belocsoljuk (iszapolás), majd az oltványokat porhanyós földdel felkupacoljuk (csirkézés), főleg télen nagyon fontos a fagyveszély miatt, de a tavaszon elültetett oltványokat is mindenképpen javasolt becsirkézni.

Az őszön vásárolt és csak tavaszon telepítendő oltványokat gondosan elvermeljük homokba, vagy földbe, fagymentes, szélmentes helyre. A téli tárolás ideje alatt többször meglocsoljuk a homokot, vagy földet, amiben az oltványok gyökerét tároljuk.

Az őszi telepítésnél a vesszőket nem kell visszavágni, csak tavaszon ( egyik vesszőt 2 rügyre ), de akkor fontos újra betakarni porhanyós földdel az esetleges tavaszi fagyok miatt.

Jó telepítést kívánunk!

 

                     Csemegeszőlő és Oltvány Centrum